Individualne vježbe po Schroth metodi

 Što je skolioza?

Skolioza je složen proces deformacije trupa koji uključuje morfološke promjene I globalnu transformaciju kralježnice koji se izmješta iz svoje originalne pozicije prema kompleksnoj torziji.
Termin je koji se koristi da se opiše bočna iskrivljenost kralježnice a zasnovan je na grčkoj riječi “skoliosis” što znači kriv.

Strukturalna skolioza je povezana sa gubitkom fleksibilnosti u jednom ili više segmenata iskrivljene kralježnice. Vrlo je vjerojatno da većina strukturalnih skolioza počinje kao funkcionalno iskrivljene I postaje strukturalno tijekom određenog vremenskog perioda. (Goldbreg 1978., Riseborough/Herndon 1975.)

Prema SRS udruženju (Scoliosis Research Society) zakrivljene mora imati veći Cobb-ov kut od 10 stupnjeva. Kod djece bi trebalo uzeti u obzir rotacijske aspekte kada je zakrivljenje I ispod 10 stupnjeva.
Cobb-ov kut je veličina koja mjeri lateralno odstupanje kralježnice.

Najčešći vid skolioze je idiopatska skolioza koja zahvaća oko 80-90% svih osoba sa skoliozom. Klasifikacija “idiopatska” znači da je porijeklo bolesti nepoznato.

Grupa skolioze se dijeli u 3 podgrupe koje su određene periodom kad su prvi put otkrivene:

A) Infatilna idiopatska skolioza: uzrast od 1. do 3.godine (više kod dječaka)
B) Junevilna idiopatska skolioza: uzrast 4. do 9.godine (u oba spola)
C) Adolescentska idiopatska skolioza: uzrast od 9. do 17.godine (više kod djevojčica), pretpostavlja se da je razlog nagli rast ulaskom u pubertet. Sve 3 grupe zahtijevaju tretman.
D) Idiopatska adultna-degenerativna skolioza podrazumijeva odrasli uzrast te kod nekih pacijenata znači I recidiv I progresiju bolesti praćenu pojavom boli u donjem dijelu leđa. Segmentalnom nestabilnošću, osteopenijom, osteoporozom I pojavom bolnih sindroma kralježnice. Ova grupa zahtijeva tretman u vidu očuvanja stanja I prevenciju daljnje progresije. Potpuni oporavak je upitan radi okoštavanja kralježnice u toj dobi.

U sve 4 grupe je važno započeti tretman odmah pri uočavanju prvih parametara koji upućuju na skoliozu.
Važno je rano okrivanje tipičnih karakteristika skolioze te kroz tretman raditi na povratku kralježnice u normalan fiziološki položaj te zaustaviti napredovanje bolesti koliko je to moguće uz sinergiju pacijenta, obitelji, fizioterapeuta, ortopeda I ortotičara. Naglasak je multidisiplinaran pristup te mijenjanje svih dnevnih I životnih obrazaca.

 

U tretmanu skolioza i drugih deformiteta krlaježnice kao što su: hipo i hiperkifoza te hipo i hiperlordoza koristimo Internacionalnu Schroth 3D Scoliosis therapyu.

Schroth metoda liječenja skolioza ima dugu tradiciju. Osnovana je 1921.godine od strane Katharine Schroth u Meissen-u, istočnom dijelu Njemačke. Katharina I njezina kćer Christa su se preselile u Bad Sobernheim 1961.da bi 1983.osnovale svoju kliniku Katharina Schroth Clinic. 1972.godine Christa je objavila rad “Principi tretmana trodiomenzionalne skolioze”. Kliniku je 1995.godine kupila medicinska kompanija Asklepios, pod načelom terapeutskog odjela, Udo Roevenich I Axel Hennes.

2015.godine Axel Hennes je osnovao ISST-Institut za obuku u suradnji s Asklepios I Sanomed klinikama za obuku fizioterapeuta diljem svijeta.

2017. Nikola Jevtić regionalni Schroth instruktor ispred njemačkog instituta “Spine-Concept-Sobernheim” provodi Schorth edukacije u Srbiji, Bosni I Hercegovini, Bugarskoj, Holandiji I Hrvatskoj što je svim fizioterapeutima u Hrvatskoj dao veliki značaj u liječenju ove bolesti.

Schorth metoda je zasnovana na standardiziranom procesu učenja koji uključuje:

-procjenu pacijenta (klinički/vizualni pregled, testovi kralježnice. Inicijalno snimanje RTG-om, mogućnost snimanja Formetricom 4D)
-vježbe bazirane na 3D klasifikaciji
-maualne tehnike
-aktivnosti dnevnog života I program kućnog vježbanja
-dokumentaciji za terapeuta I pacijenta-izrada individualnog terapijskog plana
-praćenje pacijenta kroz tjedne ili mjesec (ovisno o rizičnosti progesije)

Specifičan tretman uključuje individualni I grupni pristup s ciljevima:

-otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze
-povratak normalnom posturalnom poravnavanju
-povratak statičkodinamičke posturalne kontrole
-usporavanje I sprečavanje progresije te isključivanje ortoza I operacije
-vratiti I zadržati prirodan fiziološki položaj kralježnice
-povećanje pokretljivosti grudnog koša I respiratorne funkcije
-program kućnog vježbanja I aktivni dnevni program
-podrška za ortozu u slučaju da je neophodna

Program se provodi u dogovoru sa roditeljima ukoliko se radi o maloljetnoj osobi. Intezitet I trajanje programa se provodi ovisno o stupnju bolesti I potrebama.
Da bi se odredio indivudalan terapijski plan obvezan je prvi pregled kod fizioterapeuta.

 

3D Terapijski program za kralježnicu

Schroth metoda – svjetski je priznata trodimenzionalna terapijska metoda konzervativne fizikalne terapije za osobe svih dobnih uzrasta, najviše za djecu sa skoliozom, kifozom i lordozom. Kroz specifične vježbe i korektivne tehnike disanja, metoda nastoji ispraviti sve nepravilnosti kralježnice. Rezultat je smanjenje bolova, usporavanje ili zaustavljanje zakrivljenosti kralježnice i poboljšanje srčano-plućne funkcije, mobilnosti i posturalne stabilnosti.

Usvajanjem (osvješćivanjem) Schroth i drugih terapijskih principa u suradnji s liječnicima iz klinike u Njemačkoj Asklepios pacijent će biti osposobljen i za samostalnu primjenu tih principa vježbanja i funkcioniranja u svakodnevnom životu te će dodatno utjecati na posturu i kvalitetu života.

Schroth methoda ima dugu tradiciju, osmislila ju je 1921. Katharina Schroth u Njemačkoj. Sustav klinika u Njemačkoj Asklepios kupio je 1995. kliniku i ime “Schroth-Method” i “3D terapiju skolioze Katharine Schroth” te je “Katharina Schroth Klinik” postala dio poznatog zdravstvenog lanca klinika i jedina je specijalizirana samo za deformacije kralježnice. Cilj je tečaja omogućiti pravilno svakodnevno vježbanje. Tri puta uz potpuni nadzor terapeuta u Centru i četiri puta samostalno kod kuće. Time se stječu radne navike i usvajaju pravilni obrasci vježbanja te se pacijent osposobljava za samostalno vježbanje kod kuće.

 

Što će se dogoditi ako se skolioza NE LIJEČI ?

Krivulja se može nezapaženo povećati tijekom godina rasta. Umjerene i teške krivulje mogu se također povećati u odrasloj dobi. Neke krivulje mogu se povećati tijekom trudnoće. Teška bol, fizička deformacija i artritis mogu se pojaviti tijekom srednje životne dobi. Rano otkrivanje važno je za zdravlje u budućnosti.

 

Kako izgledaju vježbe?

Vježbe su određene individualno, ovisno o uzorku i ozbiljnosti krivulje. Posebno dizajnirane vježbe mogu se izvoditi u različitim samostojećim, sjedećim ili klečećim položajima pomoću ljestvi, traka uz konstantan nazor pokreta pomoću ogledala na zidu i stropu.

Program vježbanja je osmišljen u posebno dizajniranom prostoru s ogledalima pacijent dobiva nove vizualne informacije koje mu pomažu u osvješćivanju posture tijela te svjesnom postizanju pravilne posture. Schroth terapeut vodi pacijenta kroz suptilne podražaje, te pacijent dobiva osjećaj u koje dijelove tijela treba disati, koje dijelove istegnuti, a gdje otpustiti napetost mišića kako bi se postigla pravilna aktivacija mišića koji omogućavaju ispravnu posturu te umanjuju asimetriju.

Sama metoda podrazumijeva individualan pristup svakom pacijentu.
Edukacija pacijenta o njegovoj krivini te razumijevanje mehanizma nastanka krivine jako su bitni jer tretman zahtjeva aktivan angažman pacijenta i zbog toga se ne primjenjuje u djece mlađe od 10. godina. Terapija skolioza podrazumijeva novi „stil“ života.
Prepoznavanje tijela i primjenjivanje naučenog, zadržavanje korektivnog položaja u aktivnostima svakodnevnog života, osviještenje tjelesne sheme, poboljšanje 3D oblika trupa i cjelokupne posture te zaustavljanje progresije i poboljšanje općeg zdravlja ciljevi su ove metode.
Skolioza je razvojni proces koji traje i u pojedinim periodima života ima zamahe progresije. Shodno tome i terapija je proces koji traje, zahtjeva upornost i predanost te je jako bitno odrediti vrijeme i tempo terapije ovisno stanju pacijenta.