Manualna terapija

Medicinska masaža je odličan način pripreme tkiva za primjenu tehnika mobilizacije i manipulacije. Takva kombinacija donosi dugotrajne rezultate jer radi na principu rješavanja uzroka problema, te je i nezaobilazan dio rehabilitacijskog plana liječenja. Medicinska masaža se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišića i mišićnom fascijom). Masaža se izvodi rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te crikulaciju krvi i limfe. Medicinsku masažu primjenjujemo usmjeravajući se prema dijagnostici i problemu radi kojeg se osoba i javila za tretman.

 

Najvažniji terapeutski učinci medicinske masaže su:

-priprema tkiva za primjenu mobilizacije i manipulacije

-smanjuje mišićnu napetost

-postiže odlične rezultate u poboljšanju cirkulacije i osigurava prokrvljenost tkiva

-potiče izmjenu tvari

-temeljni je dio svakog rehabilitacijskog programa

-prevencija ili otklanjanje miogeloza

-osigurava dobar san i zdravlje kroz opuštanje muskulature i uma

-smanjuje javljanje glavobolja

-smanjenje fenomena boli

 

Kontraindikacije za primjenu medicinske masaže:

-tromboza

-embolija

-atrerioskleroza

-proširene vene (napredni stadij)

-akutne upale vena

-apces

-kožne infekcije

-maligni proces (ukoliko postoji posebno upozorenje)

 

 

Kada se govori o primjeni sportske masaže u treningu profesionalnog sportaša ili amatera prije svega treba voditi računa o djelovanju treninga na organizam sportaša. Budući da ponavljanjem tipičnih pokreta koji se pojavljuju u određenom sportu dolazi do zamora i bolnosti problematičnih područja svakog sportaša, masaža sigurno zauzima bitnu stavku u režimu oporavka. Većina sportaša, osobito vrhunskih, sudjeluje na zahtjevnim treninzima, često dva ili više puta dnevno. Pod takvim okolnostima oni se mogu naprezati iznad svojih fizioloških i psiholoških mogućnosti. Osim toga, oni doživljavaju ostale profesionalne i socijalne stresove, što povećava sveukupan stres nagomilan tijekom treninga i natjecanja. Da bi se to prevladalo, sportaši bi trebali zadržati dobar omjer između treninga, društvenog života i oporavka. Sportaši su nakon treninga umorni i što je veći umor, to su veći negativni efekti (spor oporavak, slaba koordinacija, smanjena brzina i jakost mišićnih kontrakcija). Snažan emocionalni umor često pojačava tjelesni umor, posebno nakon natjecanja. Treneri bi trebali neprekidno tražiti metode koje omogućavaju sportašima da prevladaju granice treninga i poboljšaju izvedbu. Fizioterapijska, specijalna, psihološka i fizikalna sredstva u tome će mnogo doprinijeti.

 

Postoje različite podjele sportske masaže. Najjednostavnija podjela bila bi prema vremenu u kojem se izvodi u odnosu na trening ili natjecanje. Prema tome primjenjuje li se masaža prije, u tijeku ili poslije treninga/natjecanja ona se dijeli na:

-pripremnu masažu

-masažu prije treninga ili natjecanja

-masažu za vrijeme treninga ili natjecanja to jest između pojedinih disciplina

-masažu poslije treninga ili natjecanja

 

Sportska masaža omogućuje razgradnju mliječne kiseline te ubrzava proces oporavka i iako brže osposobljava sportaša za ponovni napor, koncentrirana je na oporavak. Usmjerena je na reduciranje mišićnih grčeva i metaboličkih nusproizvoda koji se javljaju pri maksimalnom naporu. Svrha je i smirivanje živčanog sustava to jest prebacivanje djelovanja sustava sa simpatičkog na parasimpatičko djelovanje.

 

Manualna limfna drenaža

Limfa je bezbojna tekućina koja neprestano kruži tijelom i koja se sastoji od interstanične tekućine,krvne plazme, bijelih krvnih stanica i nešto crvenih krvnih stanica. Limfa s jedne strane prenosi kisik i hranjive tvari do stanica, ali odmah i preuzima štetne proizvode metabolizma, velike molekule proteina,kancerogene stanice,mrtve stanice, bakterije te ih vraća u krvotok putem vena sve do bubrega koji ih putem mokraće izbacuju iz organizma.

Prirodnu limfnu drenažu pokreću mišićne kontrakcije, pokretanje zglobova, peristaltika, pulsiranje krvožilnog sustava, razlika u respiratornom tlaku. Ukoliko zbog bilo kojeg razloga ( operacije, ozljede, zračenje, trauma,uska odjeća,infekcije..) neki od navedenih prirodnih načina drenaže se uspore ili zakažu dolazi do nastajanja limfedema, otekline.

Ručna limfna drenaža po dr.Vodder-u je posebna vrsta masaže u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene u bubrege. Jako je važan ritam pritiska i svakako smjer pokreta.Tretman je izuzetno ugodan,nježan, ne koriste se ulja.

Limfna drenaža višestruko pozitivno djeluje na naš organizam. Budući da postoji veoma malo kontraindikacija za manualnu limfnu drenažu primjenjuje se kod mnogih patoloških procesa:

-nakon kirurških zahvata

-nakon terapije zračenjem

-kod ožiljaka i zadebljanja kože

-kod akni i strija

-kod bora

-kod venskih edema

-kod migrena

-kod uganuća,lomova

-kod opstipacije

 

Osim u terapijske svrhe limfna drenaža primjenjuje se i preventivno kod zdravih ljudi, najčešće

-u tretmanima celulita

-kod sindroma otečenih "teških nogu"

-nakon težih fizičkih aktivnosti u svrhu otklanjanja mliječne kiseline iz mišića i sprečavanja nastajanja "muscle fibera"

-kod migrena-prije menstruacije

 

Manualna terapija Cyriax

To je moderna ortopedsko-manualna terapija koja se bavi mehaničkom dijagnostikom i konzervativnim liječenjem ozlijeda mekog tkiva.

Tehnika je dobila ime po autoru ortopedu Dr. James Cyriax kojeg opisuju kao „oca ortopedske medicine“ ( Wikipedia ). Tehnika je bazirana na dvije glavne odlike – postavljanje mehaničke dijagnoze i plana terapije. Odličan je izbor u liječenju tegoba lokomotornog aparata.

Tehnike koje se primjenjuju u samom procesu liječenja su Mobilizacija, Manipulacija, Poprečna frikcija te trakcija. Sve četri tehnike sastavni su dio koncepta, no možda najvažniji dio je sam pregled i testiranje koje je Cyriax razvio. Sama tehnika je kroz vrijeme unapređivana i modificirana te je postala osnova za razvoj inekih drugih manulanih tehnika.
Nakon dobre anamneze, te funkcionalnog pregleda svih struktura koje leže u tom
području postavlja se dijagnoza.
 
Potom određujemo terapijsku tehniku koju ćemo koristiti, a prema Cyriaxu to su:
-frikcijska masaža
-manipulacija
-mobilizacija
-injekcija
-infiltracija
 
Sve te terapijske opcije mogu se primjenjivati s ostalim fizikalnim procedurama i tehnikama.
 
Duboka poprečna frikcija je masaža koja se primjenjuje poprečno na smjer vlakana tkiva koje tretiramo i ima dvije faze, aktivnu koju čine pritisak i pomicanje tkiva, te relaksacijsku. Iako tretiramo bolno mjesto, masaža je ugodna. Frikcijskom masažom uklanjamo bol, ubrzavamo procese cijeljenja i otplavljivanja upale. Frikcijska masaža također prevenira stvaranje priraslica, te pomaže u uklanjanju starih.

Primjenjuje se kod:

-mišićnih lezija (npr. ozljede mišića nakon sportskih aktivnosti)
-tetivnih lezija (npr. upala achilove tetive, teniski lakat i skakačko koljeno 

Kontraindikacije su:

-veliki kalcifikati u mekom tkivu
-reumatske lezije tetiva
-kožna oboljenja i sepsa


Treba spomenuti da Cyriaksova metoda obuhvaća i vrlo bitne manipulacije zglobova ekstremiteta i kralježnice. Najvažnija njezina primjena je na lumbalnoj kralježnici. Cyriax je došao do zaključka da je u 90% slučajeva uzrok boli u lumbalnoj kralježnici protruzija diska. Tako se ovaj dio lokomotornog sustava najčešće tretira manipulacijom i trakcijom, nakon detaljnog, segmentalnog pregleda kojim se određuje točan uzrok problema.